referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Drogy
Dátum pridania: 25.01.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Kathryn
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 714
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 2.7
Priemerná známka: 2.84 Rýchle čítanie: 4m 30s
Pomalé čítanie: 6m 45s
 

Drogy sa stali súčasťou každodenného života takmer väčšiny ľudskej populácie. Diskotéky sú plné drog, ulice sú plné drog, školy, parky, domácnosti, … Jednoducho, drogy sa nachádzajú všade a tak je lepšie niečo o nich vedieť ako sa tváriť, že neexistujú, alebo mať skreslené informácie z masmédií.

V posledných rokoch sa množia správy o drogovej problematike. Drogy sa objavujú v televízií, novinách i časopisoch. Vidíme ich zabavovať na letiskách a uliciach našich miest. Sledujeme reportáže o ich ilegálnej výrobe a predaji. Častokrát sú ponúkané i zábery mládeže, ktorá s drogami experimentuje, alebo im už prepadla.

Skupiny drog.
Drogy sa dajú v zásade rozdeliť do štyroch základných skupín. Tieto skupiny látok sa medzi sebou líšia vzhľadom, účinkami, priebehom závislosti, ale aj mierou rizika pre užívateľa. K týmto nelegálne vyrábaným látkam je možné ďalej pričleniť piatu skupinu – lieky s účinkami ovplyvňujúcimi psychiku človeka, teda inak povedané legálne drogy:
I.skupina: Konopné drogy
II.skupina: Opiáty
III.skupina: Stimulačné látky
IV.skupina: Halucinogény
V.skupiny: Psychotropné lieky

Čo je droga?
Droga je prírodná alebo umelo vyrobená omamná látka. Všetky drogy sú návykové a ich dlhodobé a nadmerné užívanie poškodzuje organizmus a môže spôsobiť smrť. Patrí sem alkohol, prchavé látky, ktoré sa fetujú (toluén), a iné organické zlúčeniny, halucinogény.

Aké sú najznámejšie drogy?
Amfetamíny: sú to dopingové látky, ktoré často pôsobia podobne ako vlastný hormónový adrenalín. Dnes je možné na trhu dostať v dnešnej dobe veľa druhov. Najznámejšia je synteticky vyrábaná droga MDMA, známa aj ako ecstasy alebo XTC. Vyskytuje sa predovšetkým na technoscéne. Táto droga dáva energiu na pretancovanie celej noci. Často sa na diskotékach používa aj speed, ktorý sa na rozdiel od ecstasy neprehltáva ako tabletka, ale najčastejšie sa ako prášok vsaje cez nos. Vedľajší účinok je strata chuti do jedla a keď sa človek nepoddá pudu pohybovať, škriabe si nervózne prsty a škrípe zubami. Pri neustálom používaní dochádza k paranojám a nekontrolovateľným citovým splanutiam. Okrem toho hrozí nebezpečenstvo, že človek presilí svoje telo, čo spôsobuje zastavenie krvného obehu alebo pri neužívaní tekutín môže dôjsť k dehydrácií organizmu.

Halucinogény:
spôsobujú, že si človek myslí, že sa statické objekty pohybujú, vidí farby a počuje tóny vonkajšieho sveta sa inak spracúvajú. Najznámejšia a hlavne v období Hippies halucinogénna látka bola LSD, ktorá bola vytvorená v roku 1938 Švajčiarom Albertom Hoffmanom a pôvodne sa mala používať na terapiu psychologických chorôb. LSD sa vyskytuje vo forme bieleho prášku, tablety alebo tripu – malého papieriku napusteného látkou. Intoxikovaný má rozšírené zorničky, zvýšený krvný tlak, zrýchlený dych, mení sa chápanie času, dostavujú sa bohaté ilúzie, strata chuti k jedlu, pocit ľahkosti, tendencia vyhľadávať samotu. Pri LSD sa vyvíja značná tolerancia a závislosť.

Ópium: ópium sa používalo k náboženským účelom v Číne a Indočíne. Najčastejšia forma jeho používania je fajčenie. Pojedanie ópia je rozšírená hlavne u mohamedánov. Ďalšou formou užívania je žuvanie. Do surového ópia sa pridávajú zjemňujúce látky. 14% z nich tvorí morfium, ktoré sa v súčastnej dobe používa aj v lekárstve.

Kokaín:
Kokaín sa získava z listov kríku nazývaného koka, ktoré rastú na svahoch juhoamerických Ánd. Kokové kríky poznali už Inkovia a používali jeho omamujúce účinky pri náboženských obradoch. Žuvanie kokových listov sa veľmi rýchlo rozmohlo medzi španielskymi kolonizátormi, pretože bezprostredný účinok žuvania mal za následok vzpruženie síl, potlačenie hladu, smädu a ďalšími, zdanlivo priaznivými účinkami. Dlhšie používanie však malo zhubný účinok, preto bol Španielmi vydaný zákaz užívania kokových listov. Listy obsahujú 0,15% čistého kokaínu. Najčastejšie sa kokaín šňupe alebo sa pripravujú kokaínové nápoje. Otrava kokaínom spôsobuje, že ženy sa stávajú nymfomanickými. U mužov vzrastá pohlavná túžba, ale klesá schopnosť ju ukojiť.

Hašiš a marihuana:
Jeho domovom je India. Hašiš je to isté ako naše konope alebo americká marihuana. Účinné alkaloidy obsahuje vábne páchnuca živica vylučovaná najviac zo samičích kvetov rastliny. V súčastnej dobe sa pod pojmom hašiš rozumieme práve tieto kvety. Marihuana sa najčastejšie fajčí, žuje alebo sa z nej pripravujú rôzne, prevažne alkoholické nápoje. Pre účely fajčenia sa najčastejšie používa celá rastlina, ale najvyššieho účinku sa dosahuje u cigariet zhotovených zo samičích kvetov, v účinnosti nasledujú cigarety zo samčích kvetov, potom listov rastliny a cigarety zhotovené zo stonky sú prakticky bez opojného účinku. Účinok otravy na organizmus sa prejavuje v dvoch štádiach: najprv dochádza k pocitu úzkosti. V druhom štádiu sa väčšinou otrávený správajú veľmi detinsky, robia nezmyselné veci a občas upadajú do neztišiteľného smiechu. Táto dobrá nálada ešte niekedy pred spaním prejde v plač, niekedy až v prebúdzanie.

 
Podobné referáty
Drogy SOŠ 2.9118 936 slov
Drogy SOŠ 2.9462 940 slov
Drogy SOŠ 2.9446 593 slov
Drogy SOŠ 2.9640 1325 slov
Drogy SOŠ 2.9230 6729 slov
Drogy SOŠ 2.9564 3943 slov
Drogy SOŠ 2.9347 9058 slov
Drogy SOŠ 2.9536 6178 slov
Drogy SOŠ 2.9608 327 slov
Drogy SOŠ 2.9529 6971 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.